Vasara soduose ir daržuose subrandino saulėtuosius moliūgus: tai – tikra vitaminų bomba ir maistas sveikatai. Atkeliavę pas mus iš Meksikos, jie vis labiau populiarėja ir mūsų šalyje.
Mineralų puokštė
Šie geltonieji milžinai turi gausybę naudingųjų medžiagų, dėl to neretai moliūgai vadinami natūraliu polivitaminu. Viename moliūge yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2, PP, karoteno).
Tai – itin naudinga daržovė, nes moliūgą galima suvartoti visą: tiek minkštimą, tiek sėklas, tiek ir žievę. Moliūgo sėklose yra 36–52 proc. riebalinio aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių. Šių daržovių sėklų aliejus itin vertingas: jame be omega-3 ir omega-6, yra dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno, kuris stabdo odos senėjimą.
Universali daržovė
Jei moliūgai gerai užderėjo, spėk suktis virtuvėje. Juos galima virti, kepti, konservuoti. Tereikia išlaisvinti kulinarinę fantaziją ir išbandyti daugybę sveikų ir skanių patiekalų: troškinių, sriubų, košių, įvairiausių salotų ir daržovių asorti žiemai. Moliūgai puikiai tinka ir desertams – blynams, pyragams, vertingoms uogienėms ir tyrėms gaminti. Iš jų galima spausti ir pikantiško skonio sultis.
Moliūgų vaisiai skiriasi spalva, dydžiu ir forma. Dažniausiai moliūgo skonis priklauso nuo jo minkštimo spalvos: jei jis šviesus – skonis bus saldus, tad labiau tinkamas desertams. Pats skaniausias – muskatinės rūšies moliūgas. Jie būna tiek apvalūs, tiek pailgi, kai kurių forma – panaši į gitaros. Jų žievė esti plona ir jie turi daug naudingojo minkštimo.
Iš džiovinto moliūgo minkštimo galima pasigaminti miltų, kurie pravers kepant blynus, o sudžiovinta ir sumalta žievė puikiai tiks kavai, pyragaičiams, sausainiams pagardinti.
Ne tik maistas, bet ir vaistas
Moliūgą ne tik skanu, bet ir sveika valgyti. Dėl gerųjų savybių jis gali būti naudojamas įvairiems negalavimams gydyti. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis.
Moliūgų minkštime yra nedaug organinių rūgščių ir ląstelienos, tad jie ypač tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Sultyse yra daug karotino, kuris mažina skrandžio uždegimus, malšina skausmą sergant gastritu.
Ypač vertingos sėklos – jos vartojamos esant skausmingam šlapinimuisi, sergant prostatos adenoma. Moliūgų sėklų milteliai ir jų nuoviras padeda išvalyti žarnyną nuo kaspinuočių ir askaridžių.
Moliūgas pagelbės, jei kankina nemiga, nerimas: tuomet nakčiai rekomenduojama išgerti puodelį moliūgų nuoviro su medumi. Šios daržovės gerina smegenų veiką, o 400 g moliūgo kasdien sustiprins dantis ir aprūpins organizmą fluoro paros norma.
Verta žinoti
Šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, gerai varo šlapimą, tad jos – tinkamas pasirinkimas norintiems sulieknėti. Be to, kad šios daržovės turi dietinių ir valomųjų savybių, jos puikiai tinka grožio kaukių gamybai: moliūgo kaukės minkština, maitina ir drėkina odą. Galima pasigaminti ir kūno šveitiklį bei plaukų kondicionierių. Taip pat šių daržovių minkštimu gydomi nudegimai, pažeista oda, egzema, dedervinės.
Receptai
Orinis moliūgo pyragas
Reikės:
250 g moliūgo,
2 šaukštų cukraus,
3 šaukštų cukraus pudros,
2 kiaušinių baltymų,
vanilinio cukrus arba esencijos.
Moliūgo minkštimą išvirti nedideliame kiekyje pieno, atšaldyti, pertrinti per sietelį ar sumalti, įberti cukraus ir išmaišyti.
Kiaušinio baltymus išplakti su cukraus pudra iki standumo, tada iš lėto maišant supilti į moliūgo masę ir viską gerai išmaišyti.
Masę sudėti į sviestu pateptą ir džiūvėsiais pabarstytą skardą. Viršuje peiliu išbraižyti tinklelį, pabarstyti cukrumi ir kišti į karštą orkaitę. Galima įdėti vanilinio cukraus arba esencijos, cinamono, citrinos ar apelsino žievelės.
Skanaus!
Kreminė sriuba išskobtame moliūge
6 porcijoms reikės:
1,5 l daržovių sultinio,
1 didesnio svogūno (labai smulkiai sutarkuojame),
500 g moliūgo minkštimo (supjaustome 2 cm gabalėliais),
vidutinio dydžio moliūgo (jį išskobsime),
2 skiltelių česnako (smulkiai sutarkuojame),
aitriosios paprikos,
1 bulvės
120 ml grietinėlės,
petražolių, druskos – pagal skonį,
truputį imbiero (jį reikia sutarkuoti arba galima pakeisti keliais šaukštais natūralių apelsino sulčių).
Dideliame puode užvirkite sultinį, sudėkite moliūgo minkštimą, bulvę, svogūną, česnaką, pipirą ir pavirkite maždaug 40 min.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Moliūgą nuplaukite, nupjaukite viršų (1/3 moliūgo), išskobkite vidų (jį galite panaudoti sriubai). Išorines sieneles patepkite aliejumi. Išskobtą moliūgą naudosite kaip dubenėlį sriubai. Įkiškite moliūgą į orkaitę ir pakepkite 30 min. Ištraukite, apgobkite rankšluosčiu, kad neatvėstų.
Puode virusias daržoves sutrinkite smulkintuvu ir dar pavirkite 10 min.
Sriubą supilkite į išskobtą moliūgą, užpilkite grietinėlės ir apibarstykite kapotomis petražolėmis. Patiekalą galima paskaninti tarkuotu sūriu, patiekti su orkaitėje kepintomis batono riekėmis, įtrintomis česnaku
Ekodiena